Qui som

logotipo-CEA

Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA)

Treballem perquè et sigui indiferent la diferència.

Fa trenta anys que formem i sensibilitzem sobre les societats africanes. Els nostres àmbits d’estudi se centren en l’anàlisi de la imatge d’Àfrica i dels africans i africanes, la desconstrucció d’estereotips i prejudicis i les migracions. El nostre equip és format per especialistes de tots els àmbits i tenim en comú una relació de diàleg amb les societats africanes que ha permès revisar valors i conceptes d’Occident i incorporar una visió crítica de les relacions Nord-Sud. Per a nosaltres, la perspectiva intercultural forma part d’una visió integral de les diversitats, i per això incorporem la perspectiva de gènere, intergeneracional i interreligiosa en els projectes en què participem. El CEA ha col·laborat en diferents projectes locals, estatals i internacionals com ara The causes and dinamics of social exclusion among immigrants in Europe. Denmark, Italy and Spain, amb el suport de la Unió Europea, i som fundadors d’AEGIS, la xarxa europea de centres d’estudis africans.
imes-elparlante

elParlante

Creiem en l’educació permanent, que posa l’accent en la persona i en el procés.

Som un projecte d’emprenedoria social que promou la ciutadania activa amb joves a Catalunya i altres països (Colòmbia, l’Equador) per mitjà d’estratègies d’educomunicació per al canvi social. Som un equip interdisciplinari que ha elaborat i executat més de trenta projectes d’intervenció en instituts, fundacions i espais públics. Duem a terme tallers de sensibilització, projectes de cocreació audiovisual, formació i producció mediàtica independent. Projectes com Ciutat Esperança i La cruïlla comuna (en instituts), finançats per institucions, diferents ONG i empreses privades, ja tenen més de quatre anys de vida. Al capdavant de l’equip hi trobem Alfredo Cohen (doctorat en Estudis avançats de comunicació), Jessica González (màster en Comunicació per al desenvolupament) i Natalia Rivero (màster en Comunicació i educació).
imes-la-xixa

La Xixa Teatre

Creiem en el valor de la democràcia profunda per a les persones i les comunitats.

Som l’Adrián Crescini i la Meritxell Martínez, responsables de l’Associació La Xixa Teatre. Ens hem format en els àmbits de l’educació social, la psicologia social, el teatre social i la psicologia orientada a processos. Els eixos que vertebren les nostres intervencions són el mètode del teatre de l’oprimit d’Augusto Boal, la psicologia orientada a processos d’Arnold Mindell i els principis de l’Educació Popular de Paulo Freire. Som especialistes en processos formatius en els àmbits de la interculturalitat, el gènere i la ciutadania activa, per a institucions públiques i organitzacions. Hem desenvolupat diversos projectes en col·laboració amb la Comissió Europea, l’AECID, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i altres ajuntaments de Catalunya i de l’Estat. També hem col·laborat amb Veterinaris sense Fronteres, Setem Catalunya, Casa Àsia, Kaddú Yaarax (el Senegal) i Mocase (l’Argentina).
imes-qsl

QSL, Serveis Culturals

Necessitem el coneixement professional compartit per avançar i transformar col·lectivament.

Som una empresa generadora de coneixement i gestora de serveis, programes i equipaments en els àmbits de la cultura, l’educació, el benestar social i la interculturalitat. Fa més de vint anys que treballem amb un equip professional divers i compromès en la gestió de projectes a diferents municipis de Catalunya. Gestionem el Programa BCN Interculturalitat i l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura, el programa d’interculturalitat de Sarrià – Sant Gervasi, el programa de mediació Annisa, el CIAJ (Centre d’Informació i Assessorament per a Joves), el Programa DeDeuaUna, el projecte de suport a les AMPA (districte de Nou Barris), l’Audiència Pública als nois i noies de Barcelona i altres projectes de participació i educació en col·laboració amb el Mercat de les Flors, l’Institut Barcelona Esports i Barcelona Ciutat Educadora. Formem part de l’ACELLEC i de la Xarxa d’empreses NUST (Nous Usos Socials del Temps).
imes-brigitte-vasallo

Brigitte Vasallo

Perquè conviure entre iguals és més fàcil…, però infinitament més avorrit.

Sóc escriptora, formadora i mediadora intercultural especialitzada en islamofòbia i diversitat sexual i afectiva, amb perspectiva de gènere i decolonial. He participat en projectes d’institucions com ara l’Ajuntament de Barcelona, el Centre d’Estudis Sociològics de la Universitat de Coïmbra (Portugal), l’European Research Council, l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz o la Universitat de les Illes Balears, i col·laboro en diversos mitjans de comunicació: eldiario.es, Pikara Magazine, Diagonal o La Directa. Sóc l’autora de la novel·la PornoBurka, prologada per Juan Goytisolo, i de diversos capítols en llibres que tracten dels drets humans, la interculturalitat i les perspectives LGBTI. Formo part de les associacions Red Musulmanas i RIQE (xarxa d’inclusió de la perspectiva queer a les espiritualitats) i habitualment prenc part en congressos nacionals i internacionals sobre qüestions de gènere, interculturalitat i diversitat sexual i afectiva.
imes-carolina-astudillo

Carolina Astudillo (QSL, Serveis Culturals)

El projecte intercultural és una eterna pregunta que ens qüestiona i ens allibera cada dia de nosaltres mateixes.

Vaig acabar els estudis de Psicologia (UB) i els postgraus en Intervenció terapèutica cognitivosocial i Mediació familiar i comunitària. He tingut les oportunitats per formar-me en enfocament intercultural, perspectiva de gènere i educació des de les arts. He coordinat l’elaboració del Pla BCN Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona i he participat en la posada en pràctica de projectes com ara l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura, l’Estratègia BCN Antirumors i el Projecte EmMou BCN Intercultural, com també en iniciatives d’àmbit internacional i en projectes de sensibilització arreu de Catalunya. Exerceixo com a facilitadora en àmbits de sensibilització i enfocament intercultural. Ara sóc directora del Departament d’Interculturalitat i Gènere a QSL, Serveis Culturals, i membre de l’Associació ConArte Internacional (UdG).
imes-rafa-besoli

Rafa Besoli

El fet natural d’escoltar i parlar ens aboca a la diversitat, ens permet passar del monòleg interior al saludable i enriquidor caos de milions de converses.

Com a llicenciat en periodisme, he treballat al Diari de Barcelona, Fotogramas i La Vanguardia. He viscut de primera mà l’arribada d’Internet a les redaccions i els profunds canvis de paradigma que, a partir d’aleshores, implicava entendre la interacció i el diàleg com a fonaments d’una comunicació eficaç. En els darrers anys, com a tècnic de comunicació del Programa BCN Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, he incorporat aquesta filosofia comunicativa 2.0 a la meva tasca dins l’Administració pública. D’altra banda, tot col·laborant amb la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual i Diverscat, he ofert formació i assessorament a entitats, serveis i administracions que han volgut sumar-se a aquesta nova manera de comunicar: bidireccional, responsable, inclusiva i transformadora.
Rafael Crespo

Rafa Crespo

El pluralisme és un dels pilars de la convivència creativa. L’homogeneïtat és el pilar del totalitarisme. Per això, és fonamental conrear les diversitats.

Sóc historiador i antropòleg, interessat per les relacions entre persones de diferents orígens culturals, incidint en els factors de discriminació i exclusió, així com en els de resistència i alternatives a l’opressió. Primer vaig treballar les relacions interculturals a les societats d’Àfrica Negra, per a després centrar-me en Europa. I en concret analitzant i promovent actuacions vers la gestió de les migracions, plans de convivència, estratègia antirumors, codesenvolupament,… tant des de l’àmbit associatiu com a les administracions públiques (Diputacions, Generalitat de Catalunya i municipis de Catalunya i l’Estat Espanyol). Actualment sóc secretari general del Centre d’Estudis Africans i Interculturals de Barcelona i col·laboro amb diferents iniciatives com el Col·lectiu i+