Curs d’islamofòbia de gènere: 5 preguntes, moltes respostes
Carolina Astudillo
Aquest mes d’octubre es programa a Barcelona la sisena edició (sisena!) del curs “Islamofòbia i islamofòbia de gènere: eines per descolonitzar la mirada” de la Brigitte Vasallo, organitzat per QSL Serveis Culturals. Un curs necessari i urgent, i que genera gran interès tant entre persones activistes com en professionals, d’organitzacions independents o de la mateixa administració pública. La Mireia Vehí l’ha fet, i li demanem que ens apropi a la temàtica amb un qüestionari breu. Som-hi.
-Mireia: breument, per qui no en tingui més que una idea llunyana, com definiries la islamofòbia de gènere?
La islamofòbia de gènere és una dimensió específica de racisme. Tan específica que es dóna a partir d’unes discriminacions molt particulars, aquelles enfocades en les dones musulmanes (en un sentit ampli) i amb especial profunditat en aquelles que “són llegides” (expressió que vaig aprendre al curs) com a musulmanes practicants.
-Ens podries contextualitzar respecte a quines són les reflexions que existeixen entorn als feminismes islàmics actualment?
Els feminismes islàmics són poc coneguts a Catalunya, fins i tot entre els moviments feministes i de dones organitzats. Més que reflexions sobre quelcom poc conegut o (re)conegut, és important aproximar-s’hi, conèixer-ho, entendre-ho i, sobretot, considerar a les companyes que enfoquen els processos d’organització feministes des d’altres perspectives.
-Són nombroses i diverses les polítiques i accions d’enfocament de la diversitat que s’impulsen des de les administracions a Catalunya, a Europa. Perquè creus que és rellevant treballar la islamofòbia des de les polítiques publiques avui en dia?
Perque és una dinàmica que discrimina i que està fortament assentada en l’imaginari. És un fenomen que, tot i que fa molts anys que existeix, actualment està agafant protagonisme com a conseqüència dels discursos i notícies al voltant de l’integrisme islàmic. La islamofòbia creix de forma exponencial i cal abordar-la amb la complexitat que requereix.
-Vas participar en la cinquena edició del curs al passat mes d’abril. Com a assistent, què et va aportar? Què destacaries?
En primer lloc, m’ha permès entendre què és la islamofòbia de gènere. En segon lloc, m’ha servit per aprofundir en els processos de construcció del racisme i de la islamofòbia. Finalment, també clarifica diversos moviments històrics de discriminació entorn a la població musulmana (a grans trets) que s’han donat a Europa.
-Avui en dia la diversitat cultural i religiosa és una realitat incontestable del nostre context social immediat, i són moltes les professionals que treballen en relació directa amb persones de comunitat musulmana. Com creus que són aplicables les eines del curs a la seva pràctica professional quotidiana?
Crec que el curs dóna eines per entendre i enquadrar dinàmiques de discriminació que sovint passen desapercebudes, o que no s’identifiquen amb la profunditat que requereixen.
En aquest enllaç podeu trobar més informació sobre el curs d’islamofòbia i islamofòbia de gènere.
Cap comentaris