Qui som

logotipo-CEA

Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA)

Treballem perquè et sigui indiferent la diferència.

Fa trenta anys que formem i sensibilitzem sobre les societats africanes. Els nostres àmbits d’estudi se centren en l’anàlisi de la imatge d’Àfrica i dels africans i africanes, la desconstrucció d’estereotips i prejudicis i les migracions. El nostre equip és format per especialistes de tots els àmbits i tenim en comú una relació de diàleg amb les societats africanes que ha permès revisar valors i conceptes d’Occident i incorporar una visió crítica de les relacions Nord-Sud. Per a nosaltres, la perspectiva intercultural forma part d’una visió integral de les diversitats, i per això incorporem la perspectiva de gènere, intergeneracional i interreligiosa en els projectes en què participem. El CEA ha col·laborat en diferents projectes locals, estatals i internacionals com ara The causes and dinamics of social exclusion among immigrants in Europe. Denmark, Italy and Spain, amb el suport de la Unió Europea, i som fundadors d’AEGIS, la xarxa europea de centres d’estudis africans.
imes-elparlante

elParlante

Creiem en l’educació permanent, que posa l’accent en la persona i en el procés.

Som una entitat que des de 2009 està especialitzada en el disseny, implementació i avaluació d’estratègies que combinen educació amb comunicació per a la ciutadania activa. Els projectes d’elParlante es basen en la crítica mediàtica i la reflexió a partir dels discursos promoguts pels mitjans de comunicació, així com la posada en marxa d’espais de co-creació audiovisual amb perspectiva interseccional, des dels que es proposen noves mirades sobre nombrosos temes que afecten a les persones participants. Aquests projectes, protagontizats principalment per joves i/o persones grans, s’han dut a terme a espais molt variats: des de casals juvenils de barris perifèrics, fins instituts privats de barris privilegiats, passant per projectes desenvolupats a zones rurals del Sud Global o per a la televisió i sales de cinema de Barcelona. Entre les iniciatives recents d’elParlante es podrien destacar el Festival Internacional de Cinema “La GRAN Pantalla” i la formació online en EduComunicació.
imes-qsl

QSL, Serveis Culturals

Necessitem el coneixement professional compartit per avançar i transformar col·lectivament.

Som una empresa generadora de coneixement i gestora de serveis, programes i equipaments en els àmbits de la cultura, l’educació, el benestar social i la interculturalitat. Fa més de vint anys que treballem amb un equip professional divers i compromès en la gestió de projectes a diferents municipis de Catalunya. Gestionem el Programa BCN Interculturalitat i l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura, el programa d’interculturalitat de Sarrià – Sant Gervasi, el programa de mediació Annisa, el CIAJ (Centre d’Informació i Assessorament per a Joves), el Programa DeDeuaUna, el projecte de suport a les AMPA (districte de Nou Barris), l’Audiència Pública als nois i noies de Barcelona i altres projectes de participació i educació en col·laboració amb el Mercat de les Flors, l’Institut Barcelona Esports i Barcelona Ciutat Educadora. Formem part de l’ACELLEC i de la Xarxa d’empreses NUST (Nous Usos Socials del Temps).
Carol Ci+ 500x330

Carolina Astudillo (QSL, Serveis Culturals)

Buscant constantment les estratègies per sumar en la transformació profunda cap a la justícia i el benestar social

Vaig acabar els estudis de Psicologia (UB) i els postgraus en Intervenció terapèutica cognitivosocial i Mediació familiar i comunitària. He tingut les oportunitats per formar-me en enfocament intercultural, perspectiva de gènere i perspectiva interseccional aplicada. A nivell professional, des de l’any 2007 coordino programes i projectes en l’àmbit públic. També exerceixo com a consultora i formadora en perspectiva intercultural i interseccional, elaborant materials i guies, impartint cursos per professionals , i assessorant processos participatius i comunitaris específics, entre altres. Des del 2012, sóc directora de l’àmbit de Diversitats de QSL Serveis Culturals, impulsant projectes, programes i iniciatives innovadores sobretot en els àmbits de la convivència intercultural, la participació diversa, la perspectiva de gènere i la perspectiva interseccional.. Formo part i coordino el Col·lectiu i+, professionals per la diversitat.
foto-rafa-rototom-blackwhite

Rafa Crespo

El pluralisme és un dels pilars de la convivència creativa. L’homogeneïtat és el pilar del totalitarisme. Per això, és fonamental conrear les diversitats.

Sóc historiador i antropòleg, interessat per les relacions entre persones de diferents orígens culturals, incidint en els factors de discriminació i exclusió, així com en els de resistència i alternatives a les opressions. La meva formació africanista em va endur a la interculturalitat, des les societats d’Àfrica Negra a la resta del món, passant per Europa. I en concret analitzant i promovent actuacions vers la gestió de les migracions, plans de convivència, estratègia antirumors-antidiscriminacions, codesenvolupament,… tant des de l’àmbit associatiu com a les administracions públiques (Diputacions, Generalitat de Catalunya i municipis de Catalunya i l’Estat Espanyol). Actualment sóc secretari general del Centre d’Estudis Africans i Interculturals de Barcelona i col·laboro amb diferents iniciatives com Pelle Maha, DIP o el Col·lectiu i+.
Alfredo Ci+ 500x330

Alfredo Cohen

Tota educació és una suma de processos comunicatius. La comunicació ens educa, encara que no sigui la seva intenció. Per això proposem l’educomunicació interseccional, que implica possibilitats i responsabilitats extraordinàries.

Vaig néixer a Barranquilla al 1984, una nit de Guacherna. Sóc Comunicador Social i Periodista de la Universidad del Norte. Màster en Documental Creatiu per la Universitat Autònoma de Barcelona i PhD en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra. Estic format en lideratge i innovació social per ESADE i sóc professor convidat a diverses universitats a Catalunya i Colòmbia. He estat director del documental ‘En la línea’ i del festival de cinema ‘La GRAN Pantalla’. Sóc autor del llibre ‘Educomunicación, 20 diálogos teórico-prácticos’. A més, sóc fundador i director de l’Associació Cultural elParlante des de 2009, des d’on he dissenyat, implementat i avaluat nombroses estratègies d’educació i comunicació per a la ciutadania activa.
Lola López Ci+ 500x330

Lola López

.

Antropòloga, fa trenta anys vaig iniciar el meu recorregut professional i acadèmic al Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAI), apropant-me a les realitats de societats de l’Àfrica Occidental. Investigadora sobre racisme, discriminació, interculturalitat i societats africanes. Formadora en l’àmbit associatiu, institucions i universitats. Dissenyo i realitzo projectes que tenen per objectiu combatre la desigualtat i el racisme, donar a conèixer realitats diverses i incorporar la perspectiva intercultural en diferents àmbits. He col·laborat en el Pla Barcelona Interculturalitat des dels seus inicis. Del 2015 al 2019 Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat a l’Ajuntament de Barcelona. Directora del CEAI fins al 2015, actualment Vocal a la Junta. Membre fundadora de SAFI (Stop Als Fenòmens Islamòfobs). He format part del Grup Multiculturalisme i Gènere de la UB i col·laborat amb múltiples entitats socials.