Selfie
Escena d'una de les peces de la marató

Una marató de teatre fòrum intercultural amb Xixa

La Xixa | @laxixateatre

El passat 17 de juny vam poder gaudir d’una tarda de teatre fòrum al Casal de Barri del Pou de la Figuera. De la mà de La Xixa, entitat organitzadora de l’esdeveniment i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, s’hi van presentar sis peces de teatre fòrum. Els grups resultants del projecte de Dinamitzadores de Teatre Fòrum Intercultural, dos grups del projecte Soc gran i què?  i el grup de teatre comunitari de Ciutat Meridiana Punt i Seguit van ser els i les protagonistes de la jornada, juntament amb les persones assistents que, com a totes les presentacions de teatre fòrum, van poder transformar-se en espect-actors i espect-actrius.

 

Què és un teatre fòrum?
Una obra de teatre dinamitzada per parlar sobre situacions conflictives on es parteix de la representació d’una escena breu que proposa una situació de conflicte. En aquesta representació “anti-model” però, el personatge protagonista cedeix davant del conflicte. És per això que la dinamitzadora de la sessió convida després d’aquesta primera escenificació a les persones espectadores a pujar a l’escenari per a substituir i millorar les accions del personatge protagonista. Així doncs, els participants poden intervenir, mitjançant les seves actuacions en escena amb la resta d’actors, i proposar els seus pensaments, desitjos, estratègies i solucions per suggerir a la resta d’espectadors una sèrie d’alternatives d’acció. L’escena és re-interpretada tantes vegades com les diferents intervencions que proposa el públic. A continuació es sotmet a debat i anàlisi la viabilitat de cada solució proposada. De fet, el participant, en pujar a escena, s’està preparant per a un assaig de la realitat.

 

boda_color

 

 

Com va anar aquesta marató?

Amb les 250 persones, aproximadament, que han participat a la Marató hem pogut reflexionar conjuntament i posar en escena propostes d’acció per a fer front a opressions estructurals i interseccionals. Hem pogut debatre al voltant de la discriminació que pateixen les persones racialitzades LGTBI+, la sospita permanent a la que s’enfronten les persones migrades i amb menys privilegis socials, el masclisme que viuen particularment les dones en situació de vulnerabilitat econòmica i migratòria, la sobrecàrrega que viuen les dones que són àvies, el masclisme d’abans que continua fins avui amb marcats estereotips i rols de gènere i com els mitjans generen prejudicis cap als col·lectius i barris, contribuint així a la manca de convivència en diversitat.

Una vetllada rica, divertida i diversa que ens convida a continuar treballant, reflexionant i actuant.

“L’espectacle és el començament d’una transformació social necessària i no un moment d’equilibri. El final és el començament!” (Augusto Boal 2006)

 

XIXA001

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone
Cap comentaris

Envia un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.