PB101232
Foto: taller "Formes de ser mare"

Formes de ser mare: mirades des de la diversitat cultural

Jessica González, Centre d’Estudis Africans i Interculturals.

En dies passats el Centre d’Estudis Africans i Interculturals va organitzar amb èxit aquest workshop, emmarcat dins el projecte Cartografia de Coneixements: una proposta de trobades entre persones migrades de diferents orígens i persones catalanes per tal d’intercanviar i compartir estratègies i formes de gestió dels recursos.

La criança és un fenomen universal, un procés d’acompanyament que introdueix els nadons en el seu nou entorn social i natural, sent alhora l’inici del desenvolupament personal del bebè. La criança depèn de la cultura d’origen, i va ser precisament per apropar-nos a aquesta diversitat cultural que tres mares de diferents continents van prendre la paraula al workshop “Formes de ser mare, mirades des de la diversitat cultural”.

Ponents de luxe com la Bombo Ndir de Senegal, la Sughra Bibi de Pakistan i la Katerine Olivares de Colòmbia van poder dirigir-se a més de 50 assistents interessades en la temàtica, van explicar la concepció de la criança en cadascun dels seus països i van transferir també pràctiques concretes. Podeu consultar les intervencions de cadascuna d’elles al web del projecte Cartografies de coneixements.

Les ponents també van mostrar algunes pràctiques rellevants de la seva cultura. Com podeu consultar aquest vídeo, la Katerine va mostrar com es fa un coixí de llenties per prevenir la plagiocefàlia, la Bombo va ensenyar com es realitzen els massatges corporals durant els 3 primers mesos de vida i com s’utilitza el mocador del naixement per transportar el nadó a l’esquena. La Sughra es va centrar en explicar com es va integrant l’espiritualitat al recent nascut des del moment del naixement.

Vam acabar el taller satisfetes de la proposta, i convençudes de que converses d’aquest estil reclamen moltes més hores i més espais per l’intercanvi. L’interès de les mares de Barcelona va desbordar tota expectativa, i va deixar palesa l’obertura existent i les ganes d’aprendre d’altres formes de criança que poden enriquir el nostre model.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone
Cap comentaris

Envia un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.